Tiden etter første verdenskrig var preget av usikkerhet og politiske spenninger. Et sterkt ønske om endring resulterte i at nye ideer og idealer ble født. Selve ordet Bauhaus var en vri på det tradisjonelle tyske ordet Hausbau, og oppfattes som et uttrykk for å snu om på vante forestillinger. Bauhaus var en "livsfilosofi", en sammensmeltning av kunst og håndverk og en skole for ny arkitektur.

Arkitekten Walter Gropius etablerte Bauhaus kunstskolen i Weimar i 1919. Hovedideen var å forene kunst og håndverk, hvor det estetiske og kunstnerisk motiverte måtte vike plass for det funksjonelle. Skolen flyttet til Dessau i 1925, og til slutt til Berlin i 1932 før nazistene avviklet institusjonen. 

Selv nå etter 100 år, fremstår mye fra Bauhaus-perioden som moderne. Skolens kreative og modernistiske tanker har etterlatt et sterkt avtrykk i arkitektur- og interiørlandskapet. Nesten alle Bauhaus-bygningene i Dessau blir ansett som ikoner, og mange av dem er oppført som UNESCOs verdensarvsteder.

I år feires Bauhaus-skolen med blant annet gjenåpning av et Bauhaus-museum i Dessau-Roßlau i begynnelsen av september. Her får man mulighetene til å oppleve verdens nest største samling av Bauhaus-kunst, med flere eldre, skjulte skatter. 

I forbindelse med jubileumet, tilbys den ikoniske Wagenfeld-lampen til kampanjepris ut året. Les mer om kampanjen her.